Dipl.-Ing. Peter Gerster

 

Rezumat

În lucrare se tratează problema aplicării tehnologiei UIT (Ultrasonic Impact Treatement) la construirea unui pod cu deschidere mare, peste autostrada A73 la Lichtenfels în regiunea Oberfranken din Germania. Prezentarea tehnologiei UIT (Ultrasonic Impact Treatement) s-a făcut în numărul din iunie 2008 a revistei „Der Praktiker” (articol apărut şi în revista SUDURA 3/2009).
 Ca o noutate în construcţia de poduri din Germania, sunt nodurile sudate de la grinzile cu zăbrele ale construcţiei portante, realizate din ţevi, fără să fie  necesară utilizarea pieselor suplimentare turnate, care sunt costisitoare.
Pe lângă verificările obişnuite privind capacitatea portantă şi siguranţa în exploatare a nodurilor sudate, ele au fost supuse şi la teste de verificare a rezistenţei în exploatare. În lucrare sunt prezentate rezultatele obţinute.
Din încercările la oboseală s-a putut observa că, la aceeaşi solicitare, durata de viaţă a probei, se măreşte de cca. 5 ori, dacă proba a fost în prealabil supusă unui tratament UIT. În baza rezultatelor excelente obţinute, s-a decis ca toate cele 32 de racorduri sudate ale celor 16 diagonale de întindere din componenţa podului, care sunt supuse unor solicitări extreme, să fie tratate cu procedeul UIT.
În finalul lucării sunt prezentate perspectivele de viitor privind aplicarea procedeului UIT.